Angobowanie i glazurowanie dachówek ceramicznych.

Producenci dachówek ceramicznych stosują angoby i glazury, które pozwalają uzyskać przeróżne kolory pokrycia oraz udoskonalić właściwości techniczne dachówek.

Dachówki ceramiczne kojarzone są z naturalną czerwienią, a swój kolor zawdzięczają związkom żelaza zawartym w glince, z której są wypalane. W związku z tym dachówki nawet z tej samej partii produkcyjnej różnią się odcieniem, glina bowiem rzadko występuje w jednolitych złożach. Dachówka naturalna jest porowata, a w związku z tym, szybciej się brudzi. Różnice kolorystyczne niwelowane są przez producentów poprzez angobowanie lub glazurowanie.

Specjalne zabiegi. Proces przygotowania gliny i jej wypału opracowany został tak, by dachówki przede wszystkim były trwałe czyli nienasiąkliwe i mrozoodporne, a nie, aby miały jednolitą barwę.

Angobowanie to metoda barwienia, polegająca na naniesieniu na wysuszoną, ale jeszcze nie wypaloną dachówkę tak zwanej szlachetnej glinki. Jest to specjalnie przygotowana ciekła masa gliny stosowana do produkcji dachówek, z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Dopiero po wyschnięciu angoby dachówka jest wypalana, co powoduje ujednolicenie jej barwy oraz pozamykanie porowatej struktury naturalnej ceramiki. Mieszanka nakładana jest jedynie na wierzch, dlatego wewnątrz dachówki pozostaje ceglasty, naturalny kolor gliny. Nie stanowi to problemu od strony trwałości materiału jednak w przypadku ciemnej barwy dachówki rzucają się w oczy docięte elementy kosza czy okna. Metodą na to jest skorzystanie np. z „zimnej angoby” i zamalowanie czerwonych miejsc dociętych dachówek. Tylko dachówki barwione w masie mają przez cały swój przekrój podobny odcień i docinanie tego typu dachówek nie jest już tak mocno widoczne.

Angobowanie powoduje, że dachówki są gładsze i bardziej odporne na zabrudzenia niż naturalne oraz dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej. Dachówki z angobą szlachetną czyli większą zawartością kwarcu czy innych związków powodujących jej częściowe zeszkliwienie są bardziej błyszczące i przypominają glazury. Nie tworzy się na nich jednak szklista warstwa tak jak w glazurach, a pory pozostają otwarte, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne. Angobowanie podnosi oczywiście cenę dachówek. Najtańsze dachówki angobowane są około 10-15% droższe od dachówek naturalnych, natomiast dachówki z angobą szlachetną kosztują około 30% więcej.

Barwienie w masie polega na dodaniu do gliny jeszcze przed uformowaniem dachówek odpowiednich pigmentów mineralnych. Proporcje i skład pigmentów są dobierane są precyzyjnie tak, by uzyskać kolor bez obniżenia parametrów technicznych końcowego produktu, a cała masa mieszana jest aż do momentu uzyskania jednolitej, plastycznej konsystencji. Dopiero w tym momencie nadaje się dachówce pożądany kształt, suszy, pokrywa warstwą angoby i wypala w piecu. Dzięki barwieniu w masie dachówki uzyskują podobny kolor zarówno na wierzchu, jak i w środku.